Lord_Zabujca napisał(a):
Hoho, a co to za cuda? Struktura klient-serwer jest jak najbardziej normalną i używaną w praktycznie każdej grze multiplayer, ale serwer-slave to jeszcze nie widziałem

.
Oczywiście mój błąd klient-serwer, pomieszało mi się trochę
Lord_Zabujca napisał(a):
Co do łatwości, to pokrótce: do większości gier najprostsze w użyciu jest hamachi - dwie osoby to instalują, łączą się wewnątrz programu w podsieć i już mogą grać jak po (bardzo powolnym, bo ograniczonym prędkością ich połączenia internetowego) lanie.
Ok jeżeli hamachi jest najprostszy w użyciu to na pewno go spróbuję
Lord_Zabujca napisał(a):
Problem się pojawia jednak przy grach opartych o IPX - da się to przy użyciu Hamachi zrobić, ale trzeba wiedzieć jak. Wtedy najprostsze jest KALI. Gdy gra nie chce działać pod windowsem, najprostszym rozwiązaniem jest dosbox.
Właśnie dlatego chyba zacznę od Warcrafta 3 bo starsze wersje na pewnowymagają więcej kombinowania (czyt. wiedzy

)
Lord_Zabujca napisał(a):
A w ogóle, to czarujesz człowieku - "połączenie bezpośrednie" to jest taki specjalny kabelek, który jest jeszcze starszym wynalazkiem niż IPX. Nie wierzę, że grałeś po takim kabelku, a jednocześnie jesteś w stanie napisać "jakiś plik IPX".
Otóż grałem przez takikabelek (przez COM1) i to sporo - między innymi w Heretic'a i właśnie Warcrafta (orc&humans) stare dobre czasy ...
Później długo już nie grałemw sieci i stąd moje problemy....
Lord_Zabujca napisał(a):
Na początku pytanie brzmiało "jak zagrać po sieci w warcrafta 1" - skąd tu się nagle pojawił Warcraft 3 i o co ty się właściwie pytasz? Sprecyzuj to.
Zgadza się ale ze względu na trudniejszą metodę połączenia spróbuję zajpierw od jakiejś nowszej wersji gry - właśnie Warcraft'a 3
Mam nadzieję, że w nabliższym czasie uda mi się pograć przez sieć - jak pojawią się jakieś problemy to jeszcze zadam parę pytań na tym Forum bo widzę, że są ludzie chętni do pomocy ... pozdr