Cytuj:
Rodziny szejków napewno(ropa)poza tym nie mają tam też alkoholu...
Poprawcie mnie jesli sie myle ale to chyba panstwo wyznaniowe... A o takim nie mowie.
Co do praw czlowieka mowilem ze to na inny temat ale jak juz podales to porownaj je z poprawnoscia polityczna ktora obowiazuje, a niewiele ci tego zostanie. Pozatym co to jest "prawo do równej płacy" ? Bije mi to socjalizmem. "Prawo do życia"? Aborcja... ktora uwazam, ze powinna byc zakazana CALKOWICIE oprocz debaty nad KAZDYM przypadkiem gdy chodzi o zycie albo dziecko / albo matka. Zreszta do kazdej rzeczy prawie mam ale, jednak jak cos to priv.
Cytuj:
Właśnie mógłbym tego nie zrobić. A jaką masz pewność, ze tego dyktator nie zrobi?Albo zrobi?Ludzka fantazja nie zna granic, a nadmiar władzy powoduje zanikanie hamulcówWink
Ale glupie... n/c im szybciej zrozumiesz tym lepiej
Cytuj:
WTF? To mi wyglada raczej na organizacje ktora dazy do czegos w rodzaju monarchii w Anglii. A przecierz nie o tym mowie...Popraw mnie jesli jednak sie myle bo nie wyczytalem do konca (Nie mam zaufania do wikipedii, jest beznadziejnym zrodlem informacji)
Cytuj:
Podwarunkiem, że dykator będzie geniuszem, żył wiecznie i w dodatku bedzie tak dobrym człowiekiem, że muchy nie skrzywidzi. Ilu jest takich ludzi?
Nieprawda.
Cytuj:
a dyktator to niby nie może tak powiedzieć?
moze... ja moge, ty mozesz, rzad wiekszosciowy tez moze. Ale tutaj dochodzimy do sedna sprawy ktora jest juz calkiem innym tematem. Mianowicie wpychanie przepisow moralnych do kodeksu prawa. Jak widac istnieje to ronwniez w Stanach co im nie wychodzi na dobre. Ale demokracja...
Zreszta sam sie zapedziles

. Dykator moze tak powiedziec. Wlasnie! Powie i jest. Czy cos jeszcze trzeba tlumaczyc?
Cytuj:
tak świetny dykator, 3500 ludzi zamordował, opozycje prześladował, a o tym słyszałes?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Archiwa_terroru Tak a slyszales ile przez unie ginie ludzi w afryce rpzez to ze nie chca otworzyc dla nich swojego rynku? (widac kolejna biurokratyczna wade unii)
1) Dowody? Nie osadzono go (nie zdazono ale i tak by tego nie zrobiono z braku dowodow).
2) Poprosze nazwiska zamordowanych i ich zyciorys oraz dzialalnosc. A wszystko sie wyjasni. Gadanie tego co sie wyczyta w wikipedii jest dla mnie zadnym argumentem.
3) "Opozycjonisci"- czyt. komunisci.
4) Ta sprawa ma wiele innych watkow ktorych nie ma sensu tu poruszac.
Cytuj:
Ale na plus Pinochetowi mozna zaliczyc liberalizacje gospodarki, na tyle ułomną ze skończyła się wysoką inflacją i bezrobociem, czyli wlasciwie minus...
Ułomną? Chcesz mi powiedziec ze radykalne poczynania, ktore doprowadzily Chile do najbardziej rozwinietego kraju w Ameryce Płd. sa ulomne?
Cytuj:
To jaki był jeszcze dobry dyktator?
W jakim kraju byla dobra demokracja? Zreszta przyznales wlasnie ze byl dobry...Spasowales?

Cytuj:
A temat owszem zostanie zamknięty bo zrobi się offtop. dam ci czas na jedna odp. i na tym koniec;
Nawet mnie nie denerwuj. A moze zaglosujemy demokratycznie? Okaze sie zeby nie zamykac. Ty jednak jako poniekad dyktator zamkniesz go bo uwazasz ze tak bedize najlepiej. Wbrew mojemu protestowi okaze sie ze jednak masz racje. Ale mimo wsyzstko moglibysmy jednak zaglosowac i ten moj glos przewazy o tym by tego nie zamknac. Wbrew pozorom to co napisalem ma sens wiekszy niz sie wydaje.
Cytuj:
Nie ma dobrej dyktatury - zbyt duża władza w jednych rękach zawsze doprowadzi do jej nadużywania. Pozatym nasów się pytanie kto ma zostać dyktatorem i dlaczego nie ja?
Bo spoleczenstwo cie nie chce. Jakby nie patrzec demokratycznie cie nie chce. A dobra dyktatura jest i powtorze - Pinochet, krysztalowy wrecz przyklad. Poza tym nie mozna naduzyc wladzy skoro jest absolutna

. Rozumiem ze chodzi tutaj o naruszenie podstawowych praw czlowieka, ale na to odpowiedzialem wyzej.
Cytuj:
Jeżeli my i Niemcy ratyfikowaliśmy wstapienie do NATO to zgodnie z jego statusem jesteśmy w sojuszu.
No rzeczywiscie. Iraq pokazał.
Cytuj:
1. PRzed wstąpieniem do Uni rolnicy masowo demonstrowali że to że tamto. - teraz żaden rolnik nie mówi że chce demonstrować - ma rynek zbytu i dopłaty za darmo - jak jest zaradny to nawet spore.
Myslenie typowo lewicowe i socjalistyczne. Jakikolwiek protekcjonizm ze strony panstwa jest zły. Zreszta co ja bede gadał, skoro sa przyklady np. Nowa Zelandia. Jak ktos nie wie o co chodzi to na priv.
Cytuj:
2. JA dużo jeżdże po Polsce samochodem - jakieś 90% inwestycji w drogi to pieniądze unijne. Dzięki bo już nie byłoby po czym jeździć.
O moj boze... dobrze ze za komuny byly sklepy bo bym nie mial gdzie w kolejce stac... To bez sensu.
Cytuj:
Wpłaty do Unijnej kasy - dostajemy więcej pieniędzy niż wpłacamy. Smile Jakbyśmy nawet dostawali tyle co wpłacamy to też byłoby dobrze bo wracałyby one na konkretne cele! (wcześniej rozchodziły się niewiadomo gdzie.)
Naaa. Tutaj nie chodzi o pieniadze unijne, tylko o polityke gospodarcza kraju. Zreszta kolejny przyklad. Irlandia, ktorą to podobno ozywila gospodarcza unijna dotacja co jest najzwyklejszym bullshitem. Wystarczy spojrzec na inwestycje.
Cytuj:
Nie chce mi się dalej wypisywać zalet ale znalazłobysie kilka
Alez prosze bardzo, na priv bardzo chetnie a i jestem pewien ze zmienisz zdanie.
Cytuj:
Podobno zmieniono prawo na unijne - ja mówie że na lepsze.
Ty nie mow nawet takich rzeczy. Polskie tez jest do dupy ale czy w ogole zainteresowalo kogos ze kazde nowe prawo ktore chcemy wprowadzic w Polsce jest korygowane z prawem unijnym a w razie sprzeczek, wygrywa prawo Unijne?!!! W Polsce. Poza tym jeden z wielu glupich przykladow: Sam fakt ze zniesiono kare smierci (najwiekszy idiotyzm jaki mozna bylo popelnic i im predzej to sie zrozumie tym lepiej )jest juz dla mnie obraza (moze i niskiej ale mimo wszystko) mojej inteligencji to jednak fakt, ze zneisiono ja rowniez w stosunku do zbrodniarzy wojennych jest nie do zniesienia. BTW: Ciekawe czy ktos z was o tym wiedzial. Nie? Ano bo nikt sie tym nie chwali... A ludzie ktorzy wprowadzali kraj do unii bardzo dobrze o tym wiedzieli jak i o wielu innych smaczkach (czemu wiec to zrobili? odpowiedz nasuwa sie sama.)
Cytuj:
Jedyny mankament bycia Polski w Uni to ja widzę w zwiększeniu biurokracji. JEdnak naogół sami sobie ja stworzyliśmy.
Biurokracje mozna zmniejszyc poprzez prywatyzacje (najlepiej DOSLOWNIE wszystkiego, moze oprocz armii i slużb pozadkowych (chodz tu tez bym sie zastanowil))
Cytuj:
ideał europy to dla mnie koncepcja Napoelona - nie będę tłumaczył jak ktoś zechce to se znajdzie.
Znalazlem tego pelno ale nie tego co chcialem. Jakbys mogl na priv...
Cytuj:
Chciałbyś być w opozycji kiedy on rządził?Andrew,rusz trochę głową, nie ma dobrych dyktatur.Z definicji dyktatura to narzucanie komuś swojego zdania,więc co może być w tym dobrego?
Rzecz w tym ze nie musialbym byc w opozycji? A dlaczego mialbym byc? Spytajmy opozycjonistow, a wiele sie wyjasni. A dobra dyktatura moze byc. Wystarczy ze bedzie oparta na konserwatywnym podejsciu i tyle.
Ps.Zawsze jestem dostepny na priv na wieksza dyskusje. I przepraszam za mój nudny wywód.