taki temat juz istnial i chcialem podac linka do niego ale jakos go niema
Pewnie odlecial razem z niektorymi tematami gdy cos tam Yco zrobil kiedys
Od siebie dodam cos co mnie kreci od dluzszego czasu czyli Trans-Siberian Orchestra. Zespól grajacy tzw. metal symfoniczny. A konkretniej utwory o charakterze ornamentalnym polaczone z mocna heavy metalowa gitara. Melodyczne to malo powiedziane

Trudno tego nie polubic a zatrzymac sie warto. (btw: tamtejszy gitarzysta gral kiedys w Testamencie i [albo gra nadal] ktory byl uczniem Satrianiego wiec skill i profesjonalizm to ich domena

)
Faith No More - Nie do zaszufladkowania, graja od funku poprzez rap, hardcore do metalu (mozliwe nawet ze cos pominalem), a nawet lacza te wszystkie style naraz. Efekt jest w niektorych utworach powalajacy (ale wiadomo ze to jednak zalezy od gustu

) Specjalnie polecam "Small Victory", " We care a lot" i "Epic" - ten ostatni zreszta jest bardzo znany.
Jethro Tull (pisalem o nim jak ostatnio byl ten temat) - Zespol grajacy rock progresywny z elementami folku (konkretniej "folkujacy" flet). Uprzedzam, ze nie kazdemu sie to moze spodobac (mi sie to spodobalo dopiero bo jakichs 2 latach), muzyka dosc trudna w odbiorze i na pewno nie taka ktora wlaczyc mozna podczas robienia obiadu
Tenacious D - Najbardziej ownzujacy zespol swiata

(Duet w skladzie: Jack Black oraz Kyle Gass) Warto odsluchac ich chociaz z ciekawosci i dla smiechu

. Oprocz tego mysle ze graja naprawde spoko muze.
Red dał cos z klasyki wiec ja dodam: "Eine kleine nachtmusic" Mozarta oraz Moonlight Sonata 3rd Movement (ge nial ne!! Oba utwory przerabiam na gitare. Pierwszy w zasadzie juz zrobiony i teraz lece drugi ale checi itd.

Niemniej bedzie!) Klasycyzm ownz!
Ps. Smoku oczywiscie zartowales z tym heavy metalem u Scorpionsow i Queena?
Z drugiej strony The Doorsów i Jimiego Hendrixa tez kiedys ktos nazwał Heavy metalem (jakas gazeta muzyczna z tamtych lat)
Swoja droga nienawidze szufladkowania. Sa z tego tylko problemy i klotnie, a czasem nawet sam zespol nie potrafi sie okreslic a robia to za niego inni...Najlepiej uzywac okreslen "Dobra" i "zla" muza
Ps2. Nie ogladalem tego jutuba ale przecierz slyszalem to na zywo