To kapele których słucham/em najczęściej o inne po prostu się ocieram i nie przykuwam do nich wiekszej uwagi, slucham tez wielu typowo rockowych kapel...
Megadeth
Arch Enemy
Kalmah
Children Of Bodom
Carcass
Kreator
Nevermore
Gamma Ray
Iron Maiden
Blind Guardian
Manowar
Metallica
Nightwish
Helloween
Hypocrisy
God Dethroned
Dark Tranquillity
In Flamse - kiedys... ich muzyka mi po prostu zbrzydla
Iced Earth
Dimmu Borgir
Hammerfall
Hunter
Rhapsody
Yngwie Malmsteen
MEGADETH - moja ulubiona kapela w ktorej gra i spiewa moj ulubiony gitarzysta,wokalista,kompozytor,song-writer itd. itp. - Dave Mustaine
bardzo trashowe brzmienia, niektore kawalki strasznie "rock'n'rollowe"
jak dla mnie to bogowie metalu... zadna kapela ich nie przebije... polecam....
Dark Tranquillity - plasuje sie u mnie na 2 miejscu... BARDZO MELODYJNY death metal... "the most beautiful growl i've ever heard

" wokal jest naprawde swietny, muzyka jeszcze lepsza... bardzo rozbudowana i ciekawa - to co graja latwo wpada w ucho
Arch Enemy - kolejna bardzo melodyjna death-owa kapelka... kobiecy growl

- poezja... naprawde swietny.... jesli ktos lubi prawdziwa napierdalanke z melodyjnymi motywami to to jest kapela dla niego...
God Dethroned - kolejny ciekawy death - moze juz nie tak melodyjny ale muzyka jest interesujaca, idealna na rozladowanie energii, wokal powala... jesli ktos nie lubi bardzo mocnego growlu to lepiej niech nie probuje tego sluchac
Nevermore - odkrylem kapele nie dawno graja wokalista spiewa bardzo podobnie do tego z Iced Earth (pewnie wszyscy znaja) z poczatku myslalem ze to ten sam

jednak muzyka jest duzo bardziej rozbudowana i nie przewidywalna potrafia zajebiscie przypieprzyc w najmniej oczekiwanych momentach - jak najbardziej polecam, szczegolnie ich najnowszy album "This Godless Endeavor"
Kalmah - kapela ktora poznalem przez Smoka... graja naprawde swietnie... wydali dopiero 3 plytki.... ale naprawde na tych trzech albumach jest od cholery dobrych utworow... podchodza pod Children Of Bodom... co kraj to obyczaj - tez sa z Finlandii, ale jak na moj gust so lepsi... do tego wokal jest przyjemniejszy... bardzo skrzeczacy - taki lubie
Carcass - kolejna trashowe kapela... graja naprawde fajna ciezka i szybka muzyke... wokal to taki "scrawl" osobiscie bardzo mi sie podoba... na starszych plytkach graja z trzema gitarzystami - rzeznia, polecam
Kreator - muzyka - jak wyzej... z tym ze wokal jest calkiem normalny i perka duzo szybsza, kolesie non stop na palm-mutingu jada... dlatego tez ich brzmienie jest naprawde dobre.... tez polecam...
reszte raczej wszyscy znaja wiec nie mam co opisywac...