Andrzej napisał(a):
Do kosciola to przedewszystkim. Ale religia a ekonomia to 2 rozne rzeczy. Majac lewicowe poglady ekonomiczne niewiele sie zdziala. Przyklad? Dotychczasowe rzady...
Andrzeju po pierwsze nie uważnie czytałeś moje początkowe wypowiedzi. Pisałem iż prezyden nie bardzo ma wpływ na politykę wewnętrzną.
Nie jest to dyskusia o partiach i ich programach a o wyborach prezydenckich. Jeżeli byśmy rozmawiali o partiach to w 100% się z tobą zgadzam.
Cytuj:
Włodzimierz Cimoszewicz
przede wszystkim DOŚWIADCZENIE w polityce, Kwaśniewski też miał czerwoną przeszłość i niebył złym prezydentem !
A 100% prawicową partią jest np ONR - Organizacja Narodowo Radykalna !
Andrzej napisał(a):
Włodek C. - tak doswiadczenie. Doswiadczenie wyjatkowe bo juz jako wyjatkowy młodziak PZPR-owiec dzialal juz. To dla mnie juedna z najwiekszych szuj lewicy. Nie zmienil pogladow choc mial wiele okazji. Była solidarnosc, byly strajki. Nawet po 89 mogl jeszce zmienic sie. Ale nie. On wolal komune... Najlepiej dac mu pistolet to szczelal by do ludzi jak jego "wspaniały" ojczulek (kazdy chyba rozumie o co chodzi).
Co on moze zawojowac.
A Kwaśniewski? Mało ci jego wspaniałych dokonan? Tego osmieszania Polski? Co to za wizytowka panstwa za ktora panstwo nie stoi...Nie mial pojecia i nadal nie ma co to prezydentura. Umial tylko rozdawac medale i udawac madrego. Poza tym byl falszywy wobec ojczyzny a takze osobiscie. (przyklad bardzo prosty gdy nabijal sie kiedys z Jana Pawła II calujacego ziemie...niedlugo czasu minelo - wielki katolik.)Mogl zrobic naprawde wiele ale po prostu nie umial. Ale czego mozemy sie spodziewac po czlowieku ktory nawet studiow nie ukonczyl (omg ta rzecz przebija wszystkie...oczywiscie jest jeszcze samoobrona

, ale oni nie sa prezydentami ),i ktory na zwycieskie (naprawde nie rozumiem czemu ludzie byli tacy du...)wybory przylecial/przyjechal nachlany.
1. Możemy ganić polityków lewicy za to co robili nie ma problemu. Każdy z nas ma jakieś rzeczy na swoim sumieniu. Jeżeli chodzi o Cimoszewicza to ma chłop swoje poglądy i się ich trzyma. Nie są to poglądy komunistyczne tylko raczej socjalistyczne a to wielka różnica. Był w partii ok, ale w tamtych czasach dużo ludzi było. Nawet np. KUROŃ był swego czasu w partii. Poglądy ma takie jakie ma i to jest jego prawo. Stosunek do Kościoła ma lewicowy, stosunek do gospodarki centrowy, nie jest uwikłany (przynajmniej tak sądzę) w afery. Kilkakrotnie udowodnił że przedkładał interes Polski nad interes partyjny. Dodatkowo jak dla mnie plusem jest to, że mieszka obok Białegostoku.
2. Weźmy pod lupę Tuska jako kandydata na prezydenta. Niestałość w prowadzeniu jednolitej polityki oraz zmienianie partii wraz z spadającymi sądażami.
Przykład. Początek kariery KLD (Kongres Liberalno Demokratyczny)
Środek kariery w UW (Uni Wolności)
Obecnie w PO (Platforma Obywatelska)
Jest mało wyrazisty jako człowiek. Tak jak pisałem brakuje mu charyzmy. Za mało zdecydowany w swoim postępowaniu, nie widziałem żeby jak wymaga tego sytuacja potrafił się przeciwstawić zdecydowanie większości.
Inną sprawą są wybory parlamentarne. Będę głosował na PO i nikt mnie nie przekona żebym głosował na inną partię.
Jednak wybory prezydenckie to głosowanie na osobę a parlamentarne na program. ( Przynajmniej tak powinno być).