Może i ja się wypowiem - temat bardzo ciekawy...
Cytuj:
State - co za bzdura! Już lepiej mogłeś to porównać do zagłady Neandertalczyków niż jakichśtam gatunków zwierząt, bo zwierzęta kierują się instynktem, a ludzie myślą.
No wiesz... "najmądrzejszy" robot ma inteligencję karalucha (czy tam kota), człowiek kiedyś był taki jak teraz zwierzątka w ZOO

Cytuj:
Mowa jest o tym, że człowiek nie zdaje sobie sprawy ze swoich słabości. Mowa jest o sztucznej inteligencji. Mowa jest o tym, że człowiek robiąc coś doskonałego popełnia błędy.
Dążenie do doskonałości! Taka jest prawda - człowiek może sobie dążyć, ale nigdy jej nie osiągnie. Nie mówcie mi, że jesteście tacy dosknali, bo sie osram ze śmiechu. Tolerancyjni - jaaaasne - Andrzej po dwóch latach nadal pała nienawiścią do tzw. CDApów (czyż to nie śmieszne?), do tego uważa się zawszechwiedzącego (pan "NA PEWNO ja mam zawsze rację!"). Albo popatrzcie sobie na pana Axe - chodząca doskonałość (ale tylko on sam tak uważa).
To są tylk oprzykłady, do tego śmieszne i trywialne. Dajcie sobie spoków chodzące ideały, to do tego wam daleko.
A nia macie nawet pojęcia co się dzieje tam na górze. Tam nie rozchodzi się o to kto jest mądrzejszy, czy kto lepiej gra w wara (phi!) tylko wszystko rozchodzi się o KASE!!!!!!!!!!!
I gdzie to wasze dążenie do doskonałości?
Tu Cię trochę poniosło, nie wszyscy są jak Andrzej i Axe, a szczególnie Ci od robienia sztuczniej inteligencji...
![Smile :]](./images/smilies/icon_smile5.gif)
Pozatym nie wszystko co człowiek zrobi jest złe, gdybyś przeniósł tą swoją mowę do praktyki to siedziałbyś teraz w lesie i zajadał jagody...
Z doskonałością, to też przesada, ale sam wolę się trzymać tej pozytywnej opcji

Cytuj:
Czy człowiek pomyślał nad tym, co się stanie za kilkadziesiąt lat przy tak wzmożonej eksploatacji złóż naturalnych, zanieczyszczenia środowiska i wycinaniu lasów tropikalnych? Skutki zaczynamy odczówać już teraz - coraz dziwniejsze zmiany klimatyczne. No i czy to są działania "przemyślane"? Czy człowiek próbuje chociaż coś z tym robić? Ludzie nastawieni są na konsumpcję i nic ich nie obchodzi co się dzieje "na zewnątrz".
Pomyślał. Nowe techniki nie wchodzą w życie jedynie ze względu na to, że wiele firm by teraz na tym zbankrutowało (samochody wodorowe), jednak kiedyś trzeba będzie je wprawić w ruch...
Cytuj:
PRZED STWORZENIEM ROBOTA NAJPIERW ZNAJDZIE SIĘ DROGE DO JEGO UNICESTWIENIA W RAZIE ZAGROŻENIA BO PRZECIEŻ CZŁOWIEK MARTWI SIE O SWE ŻYCIE I ZROBI WSZYSTKO BY JEGO NIE STRACIĆ
Mimo tego, że napisane tak nie-netykietowo, to jest jednak mądre spostrzeżenie. Przecież ludzie nie są aż tak głupi, żeby stworzyć AI, nie zabezpieczając się przed nim
Cytuj:
Za duzo amerykanskich filmow sie naogladali, gdzie wszystko ladnie pieknie sie toczy, gdzie wszystko swietnie sie konczy, gdzie czlowiek jest zawsze przedstawiany jako jednostka doskonala
Ja myślę, że za dużo amerykańskich filmów się naoglądali Ci, co tutaj tak mówią o tej wielkiej zagładzie świata przez roboty

(tutaj: "Terminator", "Terminator 2", "Terminator 3", "Ja, robot", "Wargames" itd...)
Już dalej mi się nie chce szukać cytatów... Moje zdanie jest takie, że niektórzy nie pomyśleli trochę zanim coś tutaj napisali. Człowiek nie jest aż taką głąbiatą istotą, żeby uruchamiać świadomą maszynę, bez uprzednich przygotowań na wszelakie okoliczności...
Pozatym, nie myśleliście, że to może iść raczej w stronę biologiczną?
Taki "klon z ograniczoną świadomością", niedawno zaczęła się budowa komputera, imitującego mózg ludzki, dzięku któremu będzie można dokładnie zbadać jego działanie. Po badaniach wystarczy zrobić parę klonów, z ograniczoną inteligencją, modyfikując genetycznie mózg... To by był dopiero czad