Można kupować bezpiecznie, ale należy zwrócić uwagę na kilka szczegułów (widać nie czytaliście tych artykułów)
1. Kupować tylko u pewnego sprzedawcy
- najlepiej, gdy jest to normalna firma sprzedająca produkty na aukcji, ale często taniej można kupić tę samą rzecz w ich sklepie internetowym - warto zawsze sprawdzić. firma was nie oszuka, bo łatwo jest ich za to zapuszkować.
- należy sugerować sie ilością opinii, ale należy też zwrócić uwagę co ten gość kupował/sprzedawał. Jeżli były to rzeczy wartościowe, to można być spokojnym (w miarę). Naciągacze nabijają pozytywy na pierdołach za grosze...
2. Zwracać uwagę na przedmiot aukcji
- Jeżeli jest to produkt nowy i ogólnie dostępny w sprzedaży - sprawdzić, czy nie można go kupić taniej w normalnym sklepie (albo w internetowym). Ja chciałem kupić sobie klawiaturę MS Natural Multimedia Keyb, na Allegro było kilkanaście ofert - wszędzie piękne opisy ze zdjęciami, ale wszędzie sama klawiatura za ok 165zł Kup teraz. Już prawie kupiłem, ale sprawdziłem jeszcze w sklepie internetowym i okazało się, że ta sama klawiatura w komplecie z optyczną myszą kosztuje 125zł. Pewnie znalazło by się jeszcze wiele przykłądów
- Dokładnie przeczytać opis i przyjżeć się zdjęciom - moja siostra zamówiła dla mnie na urodziny wodę toaletową PUMA w okazyjnej cenie. Faktycznie cena była super, woda przyszła - ładnie zapakowana i identyczna jak na zdjęciu... ale pod spodem była mała naklejka "After Shave" (lol!). Sprawdziliśmy dokładnie aukcję, i na zdjęciu faktycznie był taki właśnie napis. Zadzwoniła do kolesia i puściła mu #@%$&*!
Koleś zaczął ją przepraszać i zapewnił, że to pomyłka. Zaproponował, że dośle (bez kosztów wysyłki) właściwy produkt w jeszcze bardziej okazyjnej cenie - jak obiecał tak zrobił. Ciekaw jestem tylko ile jeszcze osób na to nabrał... i ile się nie połapało 
- Nie nabierać się na super niskie ceny za nowe produkty. Jeżeli coś jest nowe i na aukcji kosztuje 40% mniej niż w normalnym sklepie, wtedy można się spodziewać, że to kant (w tej branży narzuty kształtują się od 10-25%). Towar jest albo trefny, albo zepsuty, albo kradziony, albo to co dostaniesz nie będzie tym czego się spodziewałeś.
- Kupować towar w przedziale cenowym 50-300zł, to taką kwotę można od Allegro odzyskać. Wszystko jest opisane w tych artykułach
3. Trzeba mieć troche oleju w głowie. To tyle.
Pewnie wiele więcej dałoby się napisać, jeżeli macie jeszcze jakieś rady to piszcie. Ja osobiście allegro omijam z daleka. Kupiłem tam starą płyte główną (na szczęście byla sprawna - nadal działa), Port IrDA na USB (wtedy kosztowały te cacka ponad 120zł - ja wylicytowałem 65), Kupiłem konto beta do WoW (za 9,90 - szkoda że tylko jedno - Say THNX Smoku

) i coś tam jeszcze.
Udanych zakupów